Co je rozetové kování

Pořizujete si nové dveře, nebo chcete ty starší vylepšit? Už tušíte, že budete vybírat nové kování? Tak jste tu správně. Pomůžeme vám se zorientovat v pestré nabídce a v tomto článku vám přiblížíme typ, kterému se říká rozetové kování.

Co to vlastně je rozetové kování

VIKTORIA_HR_ORIGRozetová interiérová kování jsou moderní a velmi oblíbenou variantou kování pro interiérové dveře. Na rozdíl od štítového kování je rozetové kování charakteristické tím, že se skládá ze dvou samostatných částí, tzv. rozet. V horním štítku je umístěna klika a ve spodním štítku, rozetě, je otvor pro klasický interiérový klíč, zámkovou cylindrickou vložku (lidově „fabku“) nebo s mechanismem pro uzamykání dveří, např. na WC. Vzhledem k tomu, že má toto kování dvě části, je zde variabilita oproti štítové klice, kde je třeba určit při objednání rozteč.

Tvar kliky se většinou shoduje s tvarem kliky na štítovém kování – mohou být minimalistické v jednoduchých tvarech, oblé, masivnější, klasické, nebo výstřední...

Kryty rozet jsou buď šroubovací, nebo nacvakávací, podle toho je možné si vybrat ze tří druhů:

  1. Nejběžnější jsou kulaté rozety, které jsou prošroubovány skrze dveře. Přes šrouby se pak nasazuje krytka. Tyto krytky se buďto narazí na spodní část, nebo se mohou našroubovat, podle typu kování.
  2. Dalším typem rozety je hranatá rozeta ve tvaru čtverce. Tyto rozety se instalují stejně jako kulaté jen s tím rozdílem, že se tady nedá použít šroubovací krytka. Proto se krytky většinou jen narážejí. Některá kování mají tzv. pojistku, kterou je červík v krytce na spodní straně kvůli pohledovému efektu. Tento červík nepatrně roztáhne mezírku mezi spodním mechanismem a krytkou, a tím pádem se zaaretuje na sestavě.
  3. V poslední řadě je možné dodat kování s oválnou rozetou. Tento typ se používá u nerezového kování.

Všechny rozetové kliky jsou opatřeny vratnou pružinou.

Rozetové kování má oproti ostatním typům obrovské výhody. Nabízí širokou paletu cenových a designových kategorií, vybírat můžete z jednoduchých rovných tvarů, ladných křivek, robustních klik a dalších možností takové kování, které se k vám domů bude hodit nejlépe. Systém montáže je díky kvalitnímu systému prošroubování opravdu jedinečný. Dále můžete vybírat z velkého množství materiálů a povrchových úprav. Rozetové kliky na dveře jsou nenáročné na údržbu a plní svou funkci po desetiletí.

Široký výběr rozetového kování

slidebloc 2Pokud stavíte nebo dokončujete rekonstrukci, tak se zcela určitě zajímáte i o dveřní kliky, které doladí váš interiér. Při pořizování rozetového kování je nutné vzít v úvahu styl, design a celkové řešení místnosti, na jejíž dveře se kování bude instalovat. Široký výběr materiálů, povrchových úprav a designových provedení nabízí nepřeberné množství využití. Při správném výběru bude rozetové kování dokonale ladit s minimalistickým, klasickým či retro interiérem. U rozetového kování není nutné znát rozteč a jednotlivé díly můžete umístit od sebe tak daleko, jak potřebujete (záleží pouze na rozteči nainstalovaného zadlabacího zámku), a zároveň díky montáži došroubováním rozetové kování neničí dveře. Rozetové kování je moderní řešení pro váš interiér, je to taková pomyslná třešinka na dortu, kterým jsou tentokrát vaše dveře.

Dveřní kování jen od prověřených výrobců

rozetové klikyZměnu interiéru už máte téměř za sebou a zbývají vám jenom detaily. Na těch ovšem hodně záleží. Dveřnímu kování byste měli věnovat stejnou pozornost jako jiným věcem, protože vám pak vydrží a bude zdobit váš příbytek i desítky let. S výběrem si dejte na čas, který věnujte pouze nabídce prověřených výrobců. My za naše výrobce a dodavatele ručíme, s jejich kováním budete spokojeni.

V naší bohaté nabídce ty nejlepší kliky a dveřní kování určitě najdete. Kování na dveře, které svým zákazníkům prodáváme, se vyznačuje 100% kvalitou a dlouhou životností, ta je podpořena u některých výrobků až 10letou zárukou. Kliky na dveře u nás máme nejen od českých, ale i od zahraničních špičkových výrobců – velký výběr kování a klik s elegantními kulatými i hranatými rozetami od výrobců Cobra, Mariani, Tupai, MP kování, AC-T servis a Eurolaton. Nabízíme širokou škálu designů – od nadčasových až po futuristické.