Co je bezpečnostní klika

Bezpečnostní kliky

Bezpečnostní kliky jsou nedílnou součástí bezpečnostního kování každých vstupních a bezpečnostních dveří, která hraje důležitou roli v ochraně vašeho majetku. Myslet na jejich pořízení byste měli, pokud máte rodinný dům, bydlíte v bytě a zejména, když máte nějaký vzdálenější rekreační objekt, kde nepobýváme každý den. Určitě se nikdo nechce dočkat ztráty nebo zničení majetku. Co by vás mělo zajímat ve spojení s bezpečnostními klikami?

Bezpečnostní kliky a Bezpečnostní třída

bezpečák s překrytkouPokud si chcete pořídit bezpečnostní kliky, zajímejte se o certifikát, který kliku řadí do konkrétní bezpečnostní třídy a je jí přidělen stupeň bezpečnosti. To zajímá především pojišťovnu, jakým způsobem chráníte svůj majetek. Všechny bezpečnostní kliky jsou testovány Národním bezpečnostním úřadem a při výběru jsou vyžadována určitá pravidla a postupy. Bez certifikátu nemůže být klika vydávána za bezpečnostní prvek. Každá bezpečnostní klika je konstruována tak, aby odolala mechanickému poškození a zabránila odcizení nebo poškození majetku. Levné bezpečnostní kliky můžete koupit v našem eshopu.

Hlavní funkce bezpečnostní kliky je definována jako ochrana zadlabacího zámku a cylindrické vložky. Tyto komponenty jsou nedílnou součástí každých dveří a v tomto případě je důležité tyto dveřní doplňky ochránit dostatečným způsobem, tak abyste zabránili průniku do chráněného prostoru (byt, dům, rekreační objekt, kancelář, restaurace atd.)

Bezpečnostní třída je řazena do tzv. pyramidy bezpečnosti, kterou určuje nezávislá akreditovaná zkušební laboratoř dle normy ČSN P ENV 1627. Každému bezpečnostnímu kování je přidělen určitý stupeň bezpečnosti, který blíže specifikuje odolnost a kvalitu bezpečnosti. Čtyři základní stupně bezpečnosti vám pomůžou se orientovat v nabídce. 1. stupeň znamená nejnižší ochranu a stupeň 4 je nejvyšší možná ochrana. 

 

PROČ JE DŮLEŽITÉ ZNÁT BEZPEČNOSTNÍ TŘÍDU


pyramida bezpečnostiPro maximální ochranu majetku musí být splněna jedna základní náležitost – všechny bezpečnostní prvky musí splňovat stejnou bezpečnostní třídu. V praxi to znamená, že dveře v bezpečnostní třídě 3 by měly být osazeny bezpečnostním kováním třídy 3 a bezpečnostní vložkou třídy 3. Jen takto docílíte maximální ochrany a znepříjemníte případným nezvaným hostům vniknutí do vašeho domu nebo bytu.

Norma ČSN P ENV 1627 udává odolnost bezpečnostních dveří proti násilnému vniknutí. Zkouška odolnosti proti manuálním pokusům o násilné vniknutí testuje bezpečnostní dveře na jejich překonání násilnou metodou pomocí přesně specifikované sady nářadí pro zkoušenou bezpečnostní třídu.

Bezpečnostní třída 1 - předpokládá se napadení příležitostným zlodějem, který se pokouší rozbít dveře nebo uzávěr užitím fyzického násilí, např. kopáním, narážením ramenem, zdviháním, vytrháváním, bez použití nástrojů.

Bezpečnostní třída 2 - předpokládá se napadení příležitostného zloděje popsané u bezpečnostní třídy 1 navíc s použitím jednoduchých nástrojů například šroubováku, kleští, klínu, kladiva, háčku, drátu, pinzety, struny nebo nože.

Bezpečnostní třída 3 - předpokládaný pokus o napadení veden stejně jako u bezpečnostní třídy 2 navíc s použitím delšího šroubováku a páčidla.

Bezpečnostní třída 4 - předpokládá se útok zkušeného zloděje, který má k dispozici sadu nářadí z nižších bezpečnostních tříd navíc doplněnou o pilu s plátkem na železo, sekeru, těžší kladivo, sekáč, nůžky na plech a malou elektrickou vrtačku se sadou vrtáků.
Nabídka bezpečnostních klik

Vybírat můžete ze dvou základní typů bezpečnostních klik – rozetové bezpečnostní kliky a štítové bezpečnostní kliky. V naší nabídce bezpečnostního kování najdete nejlevnější bezpečnostní kliky od firem Cobra, ACT a Rostex. Všechny kliky splňují certifikaci NBÚ a můžete se na ně spolehnout. Pokud chcete mít jistotu, tak si vyberte kvalitní české bezpečnostní kliky od tradiční české firmy Rostex.

rostex logo_1

Bezpečnostní kliky firmy Rostex se vyrábí z kvalitních materiálů. Protože jsou z pouze ušlechtilých kovů, jako jediné dokážou odolat v každodenním provozu. Nejoblíbenějším materiálem je nerezová ocel, která splňuje požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků. Je vysoce funkční a prakticky nezničitelná. A potěší i ochránce přírody – je totiž z více než poloviny recyklovatelná.